Home Hulp & advies Veelgestelde vragen gereedschap en materiaal

gereedschap en materiaal

Welke borstels moet ik voor welke klus gebruiken?

Bij het kiezen van een borstel is het belangrijk om met de volgende criteria rekening te houden: het soort haren, wat moet geschilderd worden en welk product moet worden aangebracht.
Er zijn 2 soorten haren: synthetische haren en echt varkenshaar.

Synthetische haren zijn heel sterk, ze gaan tot 5 maal langer mee dan echt varkenshaar. Synthetische haren slorpen niet veel water op en zetten niet uit, waardoor ze geen strepen in de verf achterlaten. Hun structuur is heel geschikt voor een fijne afwerking met alle watergedragen verven.

Echt varkenshaar heeft een structuur waardoor de verf wordt opgenomen en vastgehouden in de borstel. De gespleten punten van varkensharen borstels zorgen daarbij voor een fijne afwerking van klassieke solventgedragen verven. Anderzijds zijn ze echter niet geschikt voor watergedragen verven zoals acrylaat lakken.

Borstels bestaan in veel afmetingen. Als vuistregel geldt dat hoe groter het te schilderen oppervlak, hoe breder de borstel moet zijn.

Welke verfrol moet ik gebruiken?
Verfrollen zijn ideaal voor het schilderen van grote oppervlakken, vooral voor plafonds. Ze zijn snel en eenvoudig te gebruiken. Er bestaan verschillende soorten rollen voor verschillende toepassingen: schuim, mohair of vacht, beschikbaar in korte, middellange en lange vezels. De keuze van de rol hangt echt af van de soort verf waar u mee gaat schilderen. Een kortharige mohairrol is geschikt voor zijdeglanzende muurverf. Een vachtrol met middellang haar is ideaal voor het aanbrengen van matte muurverf. Schuimrollen zijn niet aanbevolen voor gewone muurverf want door hun sponsachtige textuur ontstaan blaasjes in de verflaag die kunnen openbarsten en een oneffen, sinaasappelhuidachtig resultaat geven.