Home Hulp & advies Veelgestelde vragen Gezondheid & milieu
Zijn de oplosmiddelen in verf schadelijk voor de gezondheid?
Het milieu en onze gezondheid beschermen is een absolute noodzaak. De uitstoot van VOS (vluchtige organische stoffen) in verven vertegenwoordigt minder dan 3 % van alle VOS-emisssies van menselijke oorsprong in de Europese Unie. VOS zijn maar in beperkte mate in verven aanwezig. De uitstoot vindt plaats tijdens het aanbrengen en het drogen van de verf. Met het oog op een nog lagere VOS-emissie bij verven werd een nieuwe wetgeving van kracht in 2010. Dulux gebruikt steeds zo weinig mogelijk van deze solventen en kiest ook de minst schadelijke
Is er een risico voor zwangere vrouwen?
Schilderen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Toch hebben onze verven geen gekende toxiciteit voor zwangere vrouwen. We raden je aan om bij voorkeur een watergedragen verf of lak te gebruiken omdat die heel weinig oplosmiddelen bevatten. Natuurlijk is het altijd aanbevolen om de kamer zo goed mogelijk te verluchten terwijl je aan het schilderen bent. Probeer ook om niet in de kamer te blijven terwijl de verf droogt.
Welke verf is geschikt voor een kinderbed of kinderpark?
Verf die lood bevat is wettelijk verboden. Het risico op chronische loodvergiftiging bij kinderen is dus niet langer aanwezig. Omdat onze verven loodvrij zijn, kun je kiezen welke verf je gebruikt, zolang het een watergedragen verf is. De finale eigenschappen van de verffilm (hechting en bestand tegen huishoudelijk onderhoud) worden verkregen na een droogtijd van ongeveer 10 dagen. Hou dus rekening met het aantal dagen en gebruik het bed pas opnieuw wanneer de verf helemaal is uitgehard.
Waar naartoe met verfresten?
Verfresten zijn chemische producten dus kunnen voor problemen zorgen als ze niet correct worden afgevoerd. Op de achterkant van de verpakking vind je informatie die je helpt om te berekenen hoeveel verf je nodig hebt. Heb je toch verf over, geef ze dan weg aan een vriend of voor een goed doel. Je kunt de lege en de aangebroken potten ook naar het containerpark brengen. Giet de verf niet in de riool of in een waterloop.
Worden lege verfpotten gerecycleerd?
Al onze plastic en metalen verpakkingen zijn recycleerbaar