Home Hulp & advies Veelgestelde vragen Hoe schilder ik…?
Hoe schilder ik op behangpapier?
Op behangpapier (behalve vinyl) kun je altijd schilderen, wel alleen met muurverf (acrylaatverf) en op voorwaarde dat je alles grondig stofvrij maakt. Probeer de verf altijd even uit en schilder daarbij over de naad tussen twee stroken behang. Controleer of er na het drogen geen verkleuring optreedt en of het behang niet loskomt. Is dat wel geval, haal dan het behangpapier weg, was de muur af en zorg ervoor dat alle lijmresten verdwenen zijn. Breng daarna een passende grondlaag aan.
Hoe schilder ik een plafond?

Het plafond reinigen en stofvrij maken. Eventueel licht opschuren en ontstoffen. Vervolgens een laag Dulux Colours Primer Mur & Plafond of Dulux Quick Drying Primer aanbrengen. Bij niet coherente ondergronden wordt Dulux Protect Primer aangeraden als primer. Op oude lagen in goede is meestal geen primer nodig. Afwerken met een of twee lagen Dulux Colours Mur & Plafond Mat.

Begin te schilderen aan de kant waar het licht vandaan komt. Neem niet te veel verf op de roller. Werk niet te traag, vooral niet met verf die in één laag dekt. Werk per vierkant en rol steeds kruiselings. Eindig elk vierkant door nog eens na te rollen van het raam naar de deur. Ga niet meer over het vorige vierkant, anders krijg je aanzetten of strepen. Is het erg warm in de ruimte, maak dan het plafond lichtjes nat met een spons net voor je de verf aanbrengt.
Tussen twee lagen hoef je het materiaal niet schoon te maken. Haal de meeste verf er af, wikkel het zorgvuldig in een plastic zak en leg de zak in een koele ruimte.

Hoe overschilder ik een donkere ondergrond?
Als je een donkere ondergrond wil overschilderen in een lichtere kleur, dan breng je best eerst een goed dekkende (vullende) witte grondlaag aan zoals Dulux Colours Primer Mur & Plafond of Dulux Quick Drying Primer, om de donkere kleur te 'isoleren'.
Hoe overschilder ik oude verflagen?
Oude hoogglans- of zijdeglansverf ontvetten met ammoniakwater, mat schuren met schuurpapier(ontglanzen) en ontstoffen. Bij matte verf volstaat afwassen met een vochtige spons gedrenkt in ammoniakwater.
Hoe overschilder ik een gevelpleister met reliëf?
Sierpleister met een grove structuur of waar al een verflaag op zit: de volledige gevel schoonspuiten met een hogedrukreiniger (maximaal 80 bar). Minstens een week laten drogen (een week zonder regen) voor je gaat schilderen. Is de sierpleister wat poederig, breng dan een grondlaag aan specifiek voor poederende ondergronden.. Is deze niet poederig breng dan een laag Dulux Gevel Primer aan. Mos en groene aanslag verwijder je eerst met een speciaal product. Altijd goed naspoelen met zuiver water. Werkwijze: op een goed voorbereide ondergrond 1 of 2 lagen Dulux Gevel aanbrengen met een langharige rol (18 mm).
Hoe schilder ik cement buiten?
De cement minstens een week zonder regen laten drogen voor je gaat schilderen. Mos en groene aanslag verwijder je eerst met een speciaal product. Altijd goed naspoelen met zuiver water. Werkwijze: op een voorbereide ondergrond 1 of 2 lagen Dulux Gevelverf aanbrengen met een langharige rol (18 mm), waarvan de eenst laag 10% verdund.
Wat moet ik doen bij buitenmuren met een poederend of krijtend oppervlak?
Meestal is de oorzaak te zoeken in slijtage van de verflaag, als gevolg van weersinvloeden. Borstel de beschadigde zone af met een harde borstel of gebruik een tuinslang om zoveel mogelijk poederig materiaal te verwijderen. Indien hij daarna nog verpoedert, breng dan een grondlaag specifiek voor poederende ondergronden aan. Daarna kun je de muur afwerken met Dulux Gevel.