Home Hulp & advies Veelgestelde vragen Vaak voorkomend probleem op hout & metaal
Samentrekken en rimpelen

Oorzaak:
Samentrekken en rimpelen van een nieuwe verflaag doet zich voor wanneer het verfoppervlak te snel droogt en er zich een vel vormt voor de verf eronder droog is. Dat kan zeker gebeuren als een dikke laag verf werd aangebracht, vooral op horizontale oppervlakken. Het kan zich ook voordoen als een tweede laag wordt aangebracht voor de eerste droog is.

De oplossing:
Laat de verf drogen en uitharden. Dat kan verschillende dagen of weken duren, afhankelijk van de droogomstandigheden. Schuur het oppervlak als de verf droog is, met waterproof schuurpapier en was af met warm water met een beetje afwasmiddel. Spoel af met zuiver water, laat drogen en schilder opnieuw.

Regenvlekken

Oorzaak:
Putjes of vlekken op de verflaag. Een veel voorkomende oorzaak is regen die op het oppervlak is gevallen voor de verffilm volledig kon drogen.

De oplossing:
Als het oppervlak volledig droog is moet het beschadigde deel afgeschuurd worden met waterproof schuurpapier. Daarna kan het opnieuw worden geschilderd.

Waasvorming of glansverlies

Oorzaak:
Waasvorming betekent verlies van glans en komt daarom alleen voor bij hoogglanzende lakken en vernissen. Het ontstaat door het neerslaan van dauw of waterdamp op de verf kort na het aanbrengen. Het is een probleem dat vaak voorkomt als er buiten het seizoen wordt geschilderd of op plaatsen met veel condensatie zoals badkamers.

De oplossing:
Als het oppervlak volledig droog is moet het deel waar glansverlies optreedt, afgeschuurd worden met waterproof schuurpapier. Vervolgens kan het opnieuw worden geschilderd. Het is beter daarmee te wachten tot de weersomstandigheden beter worden of tot het condensatieprobleem is opgelost.

Vergelen van radiatoren

Oorzaak:
Traditionele solventgedragen lakken verkleuren onder invloed van warmte.

De oplossing:
Er zijn twee mogelijkheden om vergeling te verkomen. De radiator in dezelfde kleur als de muur schilderen is een mogelijkheid, want vergeling is vooral bij witte verf goed zichtbaar. Een tweede mogelijkheid is om een watergedragen acrylaatlak aan te brengen

Vergrijsd hout

Oorzaak:
Hout dat blootgesteld is aan uv-licht van de zon kan grijs en broos worden.

De oplossing:
Het vergrijsde, dode hout behandelen met Xyladecor Ontgrijzer voor alle Buitenhout, laten inwerken en grondig opschuren tot op nieuw, gezond hout.

Verrot hout

Oorzaak:
Hout gaat rotten als het gedurende lange periodes aan overmatig vocht wordt blootgesteld.

De oplossing:
Al het verrotte hout moet weggehaald worden en vervangen door gezond hout of opvullen met Epoxy 2-Componenten Houtvuller of Polyester Houtvuller van Polyfilla.