Home Hulp & advies Veelgestelde vragen Vaak voorkomend probleem op muren, plafonds & metselwerk
Blaarvorming en afbladdering

Oorzaak:
Dit kan het gevolg zijn van de volgende factoren:
- Vocht dat gevangen zit onder het oppervlak van de verffilm.
- De verf werd aangebracht op een poederende of brokkelige ondergrond.
- Oppervlak verontreinigd met vuil, olie of vet
- Schuurstofresten op het oppervlak waardoor de verf minder goed zal hechten
- Overmatige beweging van de ondergrond, zoals voegen, waardoor de verffilm onder spanning komt en kan gaan barsten, waardoor vervolgens vocht binnenkomt en de verffilm gaat afbladderen.

De oplossing:
Alle lostzittende delen verwijderen tot op stevige ondergrond, afhankelijk van het type ondergrond een geschikte Dulux primer aanbrengen op de probleemzones en overschilderen met de geschikte verf. Als het om grote zones gaat , is het beter het volledige oppervlak van de verf te ontdoen en opnieuw te beginnen.

Doorslaan van wateroplosbare vlekken

Oorzaak:
Meestal is de oorzaak een aantasting van het onderliggende oppervlak dat kleurende inhoudsstoffen zoals roet of nicotine bevat.

De oplossing:
Het is belangrijk om vóór het schilderen de ondergrond te isoleren door het aanbrengen van een laag Polyfilla Primer Vlekken.

Kralen

Oorzaak:
De verf gaat "kralen" als het te schilderen oppervlak resten van was, olie of polish bevat. Hierdoor kan de verf niet hechten op het oppervlak en trekt weg waarbij plekken zonder verf ontstaan.

De oplossing:
Het oppervlak laten drogen en vervolgens afschuren met waterproof schuurpapier en een oplossing van warm water en afwasmiddel. Afspoelen, laten drogen en herschilderen.

Vulmiddel is zichtbaar door de verf
Zorg ervoor dat vullingen met plamuur altijd goed glad en effen geschuurd zijn. Breng op de vulling eerst een grondlaag aan om te voorkomen dat de volgende lagen sneller door het vulmiddel geabsorbeerd worden dan op andere plaatsen. Gebruik daarvoor een laag Dulux Colours Mur & Plafond Primer. Als deze laag droog is, mag een Dulux Colours Mur & Plafond aangebracht worden.
Schuimen

Oorzaak:
Schuimen ontstaat wanneer lucht in de verffilm terechtkomt en luchtbelletjes vormt. Als deze blaasjes openbarsten veroorzaken ze kratertjes in de verflaag. Soms is de verffilm na droging toch egaal. Een reden van schuimvorming kan zijn: poreuse ondergrond waardoor lucht onder de verflaag wordt ingesloten dat dan naar het oppervlak als luchtbel migreert. Andere mogelijke oorzaak: gebruik van foutieve rol of te droge rol.

De oplossing:
Poreuze ondergonden eerst met een laag primer overschilderen. Schuimrollen vermijden. Droge rollen eerst goed bevochtigen alvorens te gebruiken.

Barsten

Oorzaak:
Barsten in de verffilm ontstaan meestal door een dikke, zware en onverdunde laag verf aan te brengen op een ondergrond met reliëf zoals schuimvinylbehang of sierpleister. Het probleem doet zich vooral voor wanneer de verf met een borstel werd aangebracht.

De oplossing:
Eén of twee, met 10% water verdunde, lagen verf kunnen de barsten opvullen. Voor binnenmuren is een verf met lichte zijdeglans het meest geschikt. Als het probleem zich voordoet op behang, dan is de beste oplossing het behang afhalen en opnieuw beginnen.

Scheuren in pleisterwerk

Oorzaak:
Dit is een veel voorkomend fenomeen in nieuwe huizen en is vaak te wijten aan het drogen van het pleisterwerk of bewegingen van het gebouw.

De oplossing:
Scheuren uitkrabben en stof en los materiaal verwijderen. Vervolgens vullen met een geschikt vulmiddel. Het vulmiddel kan overschilderd worden met de gewenste afwerking.